Saturday, October 11, 2008

Osobnosti s kteryma jsem se tu setkal

Pan Bruce Yandle a jeho zena Dot
Tento mily par si me dovolil pozvat na veceri pri prilezitosti jejich navstevy Washingtonu. Pan Yandle je emeritnim profesorem na Clemson Univerzity. S jeho jmenem je spojovana teorie zvana: Bootleggers and Baptists. Ve zkratce to rika asi toto: paserak lihovin a knez chteji oba zakazat konzumaci alkoholu o nedelich. Knez z moralnich a etickych duvodu a paserak z duvodu ekonomickych a to ziskani monopolu prodeje alkoholu na cerno. Poptavka po alkoholu se ale nijak nezmeni, kdezto nabidka ano. Lide budou porad chtit konzumovat alkohol o nedelich. Tady prave prichazi do hry cerny trh alkoholu v kterem ma paserak monopol. (pripad v historii se odehraval mezi statem Mississippi a Tennessee) Co je na tom pozoryhodne? Ani knez ani paserak spolu nebudou tahnout za jeden provaz aby dosahli cile i kdyz je jejich cil naprosto stejny-zakazat konzumaci alkoholu o nedelich. A do hry se dostavaji politici, kteri vstoupi mezi ne, prevezmou paserackou kampan a do ust si vezmou moralni a eticke duvody od kneze ;)
Mr. & Mrs. Yandle me pozvali na veceri k nim do hotelu. Povidali jsme si o ruzne o tom co delame, ale nejvic se zajimali o nase zvyky. Povypravel jsem jim o Vanocich, Mikulasi, Trech Kralich a o Velikonocich. Bylo to velice prijemne si s nimi povidat a doufam ze se s nima jeste nekdy setkam.


Druhy den jsem se sel podivat na naseho guvernera CNB Zdenka Tumu.
Mel prednasku pro National Economists Club, ve ktere povypravel o "Chalenges of monetary policymaking in emerging economies" Nejvice me upoutalo prilis caste pouzivani slovicka nevertheless ;) a taky vtipek, ve kterem rikal, ze by bylo hezke prijmout euro v roce 2019 k stemu vyroci koruny :)
Ve smes povidal o dvou monetarnich strategiich pro emerging economies a to strategie, ze inflace je nominalni zachrana a exchange rate je nominalni zachrana. (v originalu to je nominal anchor .. nevim jak presne to prelozit.. ) pak povypravel o inflacnim cilovani a jestli by se mel exchange rate nechat zafixovany a nebo naopak nechat pohyblivy. (povidal ze zeme, ktere zafixovali k euru jako napriklad Baltske zeme a Bulharsko jsou na tom ted trosku hure, nez treba my, Polaci nebo Madari... )
Prednasku ukoncil vetou: "What matters in the end is that you do your home work properly!" ;D
Pak nasledovaly nejake dotazy a kdyz ta nase posluchacska skupinka asi 20 lidi rozchazela tak jsem si nenechal ujit prilezitost a nepromluvit si se Zdenkem cesky ;) Povidal jsem, ze se tesim az nam zas bude davat prednasky na IES :) chichiii
Hned dalsi den melo me setkavani osobnosti vyvrcholit prednaskou od samotneho Arthura Laffera.
Arthur Laffer, ve svych 68 letech vypada na mnohem, mnohem mene a je to chlapik plny energie a strasne rad vtipkuje. Je plny zivota a jeste nez prednaska zacla, tak ho bylo slyset po cele mistnosti. Kdyz jsem ho uvidel poprve, tak jsem byl velice prekvapeny, neb ma predstava pana Laffera byla totalne jina. Predstavoval jsem si usedleho starsiho sediveho pana co sotva bude chodit :D vubec ne.
Prednaska byla na tema: "The end of prosperity: How higher taxes will doom the economy -- if we let it happen."
Pan Laffer, jak jsem jiz rekl, je velice zivy recnik. Mezi ostatnima recnikama jednoznacne vycnival. Z jeho reci bylo jasne, ze veri ze vyhraje pan Obama a neskutecne ho zkritizoval za to co chce udelat s danema. On totiz chce zvysit dane bohatym a snizit stredni tride a chudym. Nelibi se mu to jednak protoze bohati jsou bohati a mohou si dovolit presunout sve penizky tam kde nebudou zdaneny, nebo si najmout pravniky, danove poradce a dalsi chytre hlavy, tak aby dane stejne neplatily, takze nakonec vlada bude mit jeste mensi revenue nez by mela kdyby se dane snizily. Trend poslednich nekolika presidentu bylo, dane snizovat. Pak prijde tento pan a vsechno to posle do haje. Nekolikrat zminil ze dvakrat volil Billa Clintona (demokrata) a ze tedy neni proti demokratum ale co predvadi Obama je neskutecne. Povidal ze je vzdelany, premiant na Harvardu takze v nej mnoho lidi vzhlizi a je to skvely reprezentant ale asi by si mel precist par knizek o danich :) (takze asi opravdu vyhraje Obama, kdyz uz tomu i zacinaj verit takoveto hlavy..) Vcera vecer v saune jsem se setkal s jednim profesorem mezinarodniho danoveho prava. Zacali jsme se bavit a na mou otazku co si mysli o Obamove planu zvysit dane bohatym se jen usklibl a rekl.. To je ten nehloupejsi napad jaky jsem kdy slysel.. Takze vice lidi veri ze s Obamou pujde Amerika do pytle. Zajimavy je jeste postreh ze mezi mymi spoluzaky, vetsinou politiky, kteri nemaj ani paru o ekonomii jsou demokrate a voli Obamu. Ja bych dal povinne politikum hodiny ekonomie aby dostali nadhled. Jo. ;)
Zpet ale k Lafferovi. Laffer behem prednasky nekolikrat reagoval na sve spolurecniky a bud doplnil jejich slova, upresnil a nebo se i postavil proti nim. Kdybyste ho videli urcite by vas take ucaroval. Kdyz si delal poznamky o kterych pak chtel mluvit, vzdycky si pak tak dynamicky tu vetu podtrhl a pak se podival vyzname do publika.
Na konci cele teto show jsem dostal napad si od nej nechat podepsat dolarovou bankovku. Pane Laffere ja jsem jeste jen student a ucim se o Vas z ucebnic mohl byste se mi podepsat? Pan Laffer mi podal ruku a povida jake je tve jmeno a kdyz jsem mu podaval pero tak on si vytahl sve a rikal cervenou to bude hezci ;) a zacal psat: To Pavel of this is the only curve I will ever draw you. Arthur Laffer.. a pres cele toto venovani nacrtl svuj svetoznamy graf vyse zdaneni a vladniho prijmu z tohoto zdaneni. (viz obrazek)... jedine co me mrzi, ze jsem se s nim nenechal jeste vyfotit :D
Tak to byli osobnosti s kteryma jsem se tu za posledni tyden setkal. Doufam ze se ma sbirka jeste rozroste a ze vam sem ukazu par dalsich podobnych dolarovych bankovek.

5 comments:

Kubik said...

nominal anchor je nominalni kotva...znamena ze ocekavani inflace(pripadne exchange rate-oboje ma stabilizacni efekt) jsou ukotvena. Nejake teorie rikaji, ze neni dulezite jakou promennou zvolis za takovou kotvu, ale nejaka by to mela byt. Ale v posledni dobe to vypada ze je vyhodne cilovat inflaci.

Kubik said...

jinak dolar s Lafferovou krivkou primo od Laffera-parada:) zavidim!

JK said...

klobouk dolů, ale bacha abys s tím dollarem někde nezaplatil ;-)

Pavelito said...

zadne strachy dolarovou bankovku tohoto razeni jsem si uz peclive uschoval.. ;)

jara said...

Při sledování pořadu z roku 2006 ve kterém Laffer účinkoval jsem se zajímal o to, co je to zač. Pro Ty kdo obdivují jeho odbornost, určitě se na tohle video podívejte. Je to velmi velmi zajímavé. Nechápu, že tenhle pán má tu drzost a ještě vystupuje na veřejnosti s jakýmikoli názory na ekonomii.
http://www.youtube.com/watch?v=2I0QN-FYkpw