Tuesday, November 02, 2010

Štěstí

Dnes jsme měli velice zajímavého hosta na hodině alternative assets. Pan Arun Muralidhar získal titul PhD na MIT pod panem Franco Modiglianim (pro neznalé držitel Nobelovy ceny za ekonomii). Povídal si s nami takovým způsobem, že se najednou celá finanční ekonomie zdála být velice jednoduchou vědou. Z jeho přednášky si odnáším hodně a abych se s jeho moudry alespoň malinko podělil tak tady jsou dva takové postřehy, které v sobě ukrývají plno moudra.
1. teorie KISS :) = Keep It Simple and Stupid
2. vtip: V letadle letí Muhammad Alli a přistoupí k němu letuška a povídá: Pane připoutejte se prosím. Alli na to odpoví: Já jsem superman a pás nepotřebuji. Na to ona odvětí: Supermani také nepotřebují letadlo.

Možná právě proto jsem po hodině za Arunem přišel s otázkou, kterou se odvažuji zeptat vysoce vzdělaných lidí již dlouho. (na motivy jedné povídky od Fulghuma) Poděkoval jsem mu za přednášku a zeptal se ho: Co je podstata života? Ani se moc nerozmýšlel a řekl: štěstí ...

4 comments:

VS said...

Diky,
to me taky zajima.
Za 5 min prijde Mara a jdem behat, reknu mu to hned. Aby prestal delat Drahunu.
V

Mara said...

otazkou ale ostava co je stastie? ako dosledok tohoto pavlikovho postu som o tom cely utorok premyslal a vysledkom bola strasna kopa roznych zmetenych myslienok, kazdopadne neni cas aby som ten bordel nejak rozumne teraz rozumne spisal, ale urcite nieco okolo vianoc spisem. ak mate viac casu kludne to hodte hned, mna by to celkom zajimalo.

Pavelito said...

Take jsem nad tim premyslel, docela dlouho. Jedine co me napada jak stesti definovat je definice vychazejici z mikroekonomie a to maximalizace osobniho uzitku. Kazdy to mame jine.

Pavelito said...

Dnes rano jsem nad tim stestim opet premyslel. Mozna stesti jednoduse nejde definovat, protoze bud ho clovek ma nebo ne. Hodte si kostkou a kdo hodi sestku dostane milion. To je pak stesti :) Stesti je proste takovy maly zazrak, udalost, ktera se stane v ten spravnu okamzik a clovek to nijak neovlivni.
Ja si myslim, ze kdyz mi pan Aron rikal happiness tak ve skutecnosti urcite myslel neco jako stastnost. Proste to, co vas dela stastnym je smysl zivota. Slovnik prelozi happiness jako stesti a v zavorce je blazeny pocit. Prave onen blazeny pocit je tedy zrejme smysl zivota.
P.S.: Hlavne nikomu nenalhavejte, ze mate blazeny pocit, kdyz nemate!