Wednesday, October 13, 2010

Flat Tax aneb španělé jsou socialisté

Dnes jsem se při obědě bavil s jedním španělem a jednou španělkou. V rychlosti jsem jim představil téma mé diplomky, neboť se ptali. Nevěděl jsem ovšem, že toto nevinné povídání vyostří v rozvášněnou debatu ze strany mých spoluobědvatelů. Oni se velice divili nad celým konceptem rovné daňě a říkali, že to je něco proti jejich přesvědčení. Na otázku proč, mi odpověděli, že rovná daň není fér. Když jsem se dále ptal v čem si myslí, že není fér, vyplynulo, že jejich přesvědčení je takové, že bohatí by jednoduše měli platit více, protože si to mohou dovolit a že chudí z toho musí benefitovat. Má námitka, že fér je právě to, že každý platí stejnou daň a že chudí neplatí žádnou (což dělá rovnou daň vlastně progresivní) byla kontrována tím, že každý by měl dostat stejnou příležitost a proto bohatí musí platit vetší daně. Tuto kontra námitku jsem nepochopil... Není snad stejná příležitost v tom, že každý má příležitost snažit se nejlépe jak dovede, aby na tom byl lépe? A když bude vědět, že se snažit nemusí, protože mu to někdo zaplatí, tak se ten, kdo se snaží, snažit přestane? A neměla by proto být jedna daň, která už z názvu naznačuje, že je rovná?
Dále mi bylo řečeno, že rovná daň sníží příjmy vládě. To už vůbec nemusí být pravda a důkazem je Rusko v jejím flat personal income tax. Tím se celá debata uchýlila jiným směrem. Opět jsem se utvrdil v tom, že politika jen dělá nepřátele. Drazí španělští studenti zbrunátněli, když hájili socialismus a to, že bohatí společnosti prostě platit musí. Ptali se mě, koho studenti u nás v převaze volí. Když jsem řekl že spíše pravici, tak zrudli ještě vice. Teď mě nemají rádi :(

3 comments:

VS said...

AHoj,


to bejva, ze deti z nepostkomunistickych zemi Z Evropy jsou takhle hodne vlevo, i kdyz ty detaily nemaji promysleny. Neznam nazvoslovi, ale treba je tam hodne stupnu a moznosti, o kterych si muzes myslet vlevo-vpravo. Lump sum, to bude vpravo, progresivni % sazba dane je urcite vlevo. Rovna % sazba je progresivni a je mezi. Tim jak se nastavi ty sazby, pozor-at uz jakyhokoliv typu, muzes v kratkym obdobi maximalizovat prijem statu, v dlouhym muze chybet motivace pro pracanty. Motivace muze prebyvat jenom kdyz je s cim srovnavat a kam utikat (jinej stat). Adios.

Pavelito said...

Vojtiku, ono stejne zalezi nejvice na zakladu dane ;)
Oni povidali, ze jsou zas postfasisticky stat :)

Pavelito said...

Tak myslim, ze timto se vse vysvetluje:


Similarly situated taxpayers should be taxed similarly. The principle of taxing similar taxpayers similarly is typically described in terms of equity. The concept of horizontal equity provides that two taxpayers with equal abilities to pay should pay the same amount of tax. If a taxpayer has a greater ability to pay than another taxpayer, the concept of vertical equity comes into play, which means that the person with the greater ability to pay should pay more tax. Of course, how much more tax should be paid has been a topic of debate under our current income tax system and, over the decades, has resulted in a variety of ranges of graduated tax rates and exemption amounts leading to varying levels of progressivity of the system.
The principle of equity is often viewed as a fairness principle. That is, many people view a tax as fair if taxpayers with the greatest ability to pay have the highest tax burdens. Nevertheless, the term fair tends to have different meanings to different people. For example, with respect to an income tax, an income tax system might be considered fair if—

1. All taxpayers are taxed at the same tax rate (a flat tax) because those with higher incomes will pay more than taxpayers with lower incomes.
2. Taxpayers with higher incomes pay tax at higher rates than lower income taxpayers (a progressive tax).
3. Many different types of income are taxed the same (meaning, for instance, that few or no types of income are excluded from taxation).
4. It combines the elements of items 1 and 3 above.
5. It combines the elements of items 2 and 3 above.
Therefore, use of the word fair in describing a tax might be better used in the context of whether a tax system is perceived as fair. This approach acknowledges some of the subjectiveness of the term fair.
Generally, in evaluating the principle of equity, consideration should be given to the entire range of taxes a taxpayer is subject to, rather than to just one type of tax.